De gemeente Brummen zegt samen met de direct omwonenden het Bureau Beke uit Arnhem te hebben gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de risico’s van een azc voor 350 asielzoekers gedurende een periode van 30 jaar. Deel van het onderzoek is een vragenlijst die sinds 6 februari beschikbaar is op de website van Bureau Beke. De lijst bevat slechts twee vragen: Verwacht u risico’s op het gebied van een schone en prettig leefbare omgeving? en: Verwacht u risico’s op het gebied van overlast en criminaliteit?
Natuurlijk verwacht de bevolking risico’s, maar die kunnen dan bij de evaluatie worden gebagatelliseerd omdat de antwoorden niet eensluidend zullen zijn, moet worden aangegeven wáár die zich voordoen en welke oplossing de respondent ervoor heeft bedacht.
Voor de andere onderdelen van het onderzoek gaat Bureau Beke het terrein uitgebreid bekijken met mensen die er het dichtst bij wonen. Wat is de waarde daarvan? De overlast voor de inwoners van Brummen vindt niet op het terrein plaats, maar juist daarbuiten! En gesprekken voeren met ondernemers, ‘een’ wijkagent en ‘welzijnswerkers’? Hoezo? Iedere inwoner van Brummen wordt geconfronteerd met de gevolgen van dit collegebesluit.
De verplichting voor Brummen om asielzoekers op te nemen is door de minister teruggebracht van 119 naar 31. Het financiële aspect van het Brummense collegebesluit is daardoor achterhaald. De enig juiste benadering is om het eerdere besluit terug te draaien en de nieuwe werkelijkheid voor te leggen aan de gemeenteraad.
Leo Verhoef